Festiwal Zup Świata

Festiwal Zup Świata – wydarzenie nie tylko kulinarne

Podczas 10 dni Festiwalu Zup Świata, w Warszawie, przy Krakowskim Przedmieściu, będzie można nie tylko degustować zupy pochodzące z wielu krajów, ale również posłuchać wykładów światowej sławy naukowców, podróżników, kulturoznawców, dietetyków, blogerów i ekologów. W programie znalazły się również pokazy i występy artystyczne. Dla dzieci i szkół podstawowych przewidziano liczne warsztaty edukacyjne i konkursy
z nagrodami.

Festiwal odbędzie się między 22 września a 1 października, w ogrodach Centralnej Biblioteki Rolniczej na Krakowskim Przedmieściu 66. Przedsięwzięcie to inicjuje projekt Miasto Zdrowia.

Będzie to wydarzenie wyjątkowe pod każdym względem. Organizatorzy zaoferują około siedemdziesięciu zup z całego świata. Nie zabraknie jednak również tradycyjnych zup polskich jak rosół, żur czy pomidorowa. Łącznie przygotowano ponad 30 wykładów i prezentacji.

Prof. Wiesław Nowiński, popularny twórca map mózgu, z którego wiedzy i dorobku korzystają kardiolodzy i kardiochirurdzy na całym świecie, przygotował dwa wykłady dla najmłodszych uczestników festiwalu: „Jak działa mózg” oraz „Dlaczego życie naukowca jest ciekawe”. Prelekcje będą wygłaszane w sobotę 23 września o godz. 11.00 i 12.00 – w formie otwartej oraz we wtorek 26 września, jako zamknięte wykłady dla szkół. Podczas festiwalu będzie prezentowana również wystawa map mózgu.

Prof. Jerzy Bralczyk, autorytet w dziedzinie języka polskiego, opowie o zupach w literaturze, w sobotę, 30 września o godz. 14.00.

O tradycjach kulinarnych ze świata, w tym w szczególności, ale nie tylko – o zupach, opowiedzą Jacek Wan, Mamadou Diouf i Piotr Szulim. Znana artystka kabaretowa Katarzyna Pakosińska podzieli się wiedzą dotyczącą niezwykle ciekawych, weselnych tradycji kulinarnych Gruzji.

Dowiemy się także, jaki savoir vivre obowiązuje przy jedzeniu zupy i jak można w kuchni używać… magii.

Blogerki zajmujące się profilaktyką zdrowia, odchudzaniem, dietoterapią oraz dietetyczki z Warszawskiego Centrum Promocji Zdrowia opowiedzą m.in. jak zdrowo chudnąć i jak sobie radzić z nietolerancjami pokarmowymi.

Urząd Miasta Stołecznego Warszawy, jeden z głównych partnerów przedsięwzięcia oraz Bank Żywności SOS w Warszawie przygotowali prezentacje o tym, co robić, by nie marnować żywności.

Zarówno dla dzieci jak i dorosłych przygotowano atrakcyjne tematycznie warsztaty: dorośli zapoznają się m.in. z tradycjami winiarskimi Mołdawii i sposobem przygotowania zupy

zacierkowej. Dzieci zobaczą, jak piecze się chleb, dowiedzą się co jedzą i piją Tunezyjczycy oraz poznają odpowiedź na pytanie ‘dlaczego pszczoły są ważne?’.

W ramach programu artystycznego przygotowano pokaz Tai Chi, które zaprezentuje Stowarzyszenie Taoistyczne Tai Chi; pokaz Capoeiry – który wykona Zimba Warszawa, czy prezentację kenijskiego street artu, o którym opowie ekspertka Paulina Zając.

Organizatorami festiwalu są: Warszawska Izba Gospodarcza, Stowarzyszenie Polskich Mediów, Konsorcjum Izb i Organizacji Gospodarczych, TTG Wiadomości Gospodarcze oraz Stowarzyszenie na rzecz rozwoju edukacji, kultury i sportu LABA.

Dodatkowych informacji udzielają:
Katarzyna Kaczmarska – e-mail: kk@polskiemedia.org, tel. +48 500 174 453 – program i organizacja
Ada Kostrz-Kostecka – e-mail: ada.kostrz-kostecka@wp.pl, tel. +48 693 849 096 – wykłady i prezentacje dla dorosłych