Festiwal Zup Świata, wrzesień 2018
Warszawa, Krakowskie Przedmieście 66

W PROGRAMIE FESTIWALU

WYKŁADY, PREZENTACJE

Uroczyste otwarcie festiwalu. Wykład: zupy w literaturze
Skąd się wzięła zupa; tradycje przyrządzania zup w różnych rejonach świata
Zupy w Polsce, na stołach królewskich, magnackich, szlacheckich
Religie i tradycje kulinarne a zdrowie
Kuchnia tunezyjska
Niemarnowanie żywności
Kuchnia kresowa
Co ma wspólnego ekologia ze zdrowym odżywianiem
Rodzina + jedzenie = zdrowie
Zupy naszych sąsiadów – Ukraina
Czym oddychamy, czyli niezbędne jak …powietrze
Slim-suplementy, zasada ograniczonego zaufania
Skuteczna dieta odchudzająca
Gruzińskie tradycje kulinarne – co się je podczas wesela?
Zupy a odchudzanie
Zupy w tatarskiej kulturze kulinarnej
Śledzik na przystawkę, czyli dlaczego trzeba jeść ryby
Kuchnia grecka
Zupy w kuchni cygańskiej
Pochwała kaszy i ryżu, czyli dobre węglowodany
Owoce zdrowe, suszone – też
Zupy kosmonautów
Zupy w literaturze
Kuchnia ormiańska
Zupy w kuchni japońskiej
Termomix
Warszawska kranówka jest zdrowa
Tradycje kulinarne Inków
Probiotyki i prebiotyki w służbie zdrowia
Metabolizm jest ważny
Odżywiamy się zdrowo, nie zakwaszamy
Skuteczna dieta odchudzająca
Zupy a odchudzanie
Zupy świata: najbardziej znane, najdziwniejsze
Zioła dla wsparcia wątroby, nerek i innych organów
Orientalne systemy odżywiana
Żydowskie tradycje kulinarne
Leczenie jedzeniem, czyli dietoterapia
Mapa mózgu
Woda gasi pragnienie, ożywia
Dlaczego warto jeść warzywa
Dekalog żywieniowy, czyli co jest najważniejsze w odżywianiu
Słodycze i stres sprzyjają grzybicy
Czym nakarmić mózg
Niemarnowanie żywności
Tradycje kulinarne Azerbejdżanu
Dzieci jedzą śmieci, czyli śmieciowe jedzenie

WARSZTATY DLA DZIECI

Skąd się wzięła zupa, co było pierwsze: zupa, czy garnek?
Bajki w kulturach świata
Owoce lepsze niż słodycze – przygotowywanie sałatek
Co to jest kasza kus-kus i co można z niej zrobić?
Zupa w naczyniu, które można zjeść
Dlaczego trzeba cenić pszczoły?
Z warzywnego ogródka na talerz – które warzywa lepsze
Tajemnice wody
Szatkowanie kapusty i kiszenie
Z warzywnego ogródka na talerz – które warzywa lepsze
Świat kolorowych kanapek
Dlaczego bez powietrza nie możemy żyć?
Powiedz rodzicom: nie wyrzucamy, naprawiamy
Tajemnice wody
Nie marnujemy żywności
Pij wodę z kranu – w Warszawie
Ozdabianie słoików – zrób prezent mamie
Szatkowanie kapusty i kiszenie
Zupa w kubeczku, który można zjeść
Dlaczego bez powietrza nie możemy żyć?
Świat kolorowych kanapek

Zapraszamy szkoły i grupy zorganizowane. Czekają na Was ciekawe warsztaty tematyczne, a także atrakcyjne wykłady i prelekcje. Prosimy o wcześniejszą rejestrację pod adresem e-mail: biuro@wig.waw.pl